یونولیت ساختمانی در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟ یونولیت یا پلاستوفوم یک ماده سبک برای بسته بندی و عایق کاری است که به دلیل داشتن ویژگی های خاص کاربرد آن در صنعت ساختمان رایج شده است. این ماده متخلخل دارای ویژگی های عایق گرما و رطوبت است و در کشورهای دیگر با نام EPS شناخته می شود. در این مقاله به بررسی یونولیت و کاربردهای آن در صنعت ساختمان می پردازیم، با ماهمراه باشید.
یونولیت ساختمانی در چه زمینه هایی کاربرد دارد؟
بلوک های يونوليتی مدتی است كه برای ساختمان سازی در کشور و در آپارتمان های بلند به دليل سبكی و كم هزينه بودن مورد استقبال انبوه سازان و سازندگان قرار گرفته است. اين بلوک ها در دو نوع «قابل اشتعال» و «غير قابل اشتعال» در بازار عرضه می شوند. وزن هر قطعه بلوک سيمانی كه در ساختمان سازی به كار می رود، 15 كيلوگرم است، در حالی كه وزن بلوک های يونوليتی بسيار ناچيز است و تا اندازه بسيار زيادی موجب پايين آوردن وزن ساختمان می شود. با وجود پوشش نسوزی كه زير و روی اين بلوک را محصور كرده است، در صورت آتش سوزی در ساختمان، اين بلوک ها تنها تا 20 دقيقه تاب مقاومت در برابر حرارت را دارند.
ايمنی اماكن مسكونی در برابر آتش سوزی از جمله مواردی است كه بايد از نظر ايمنی شهری مورد توجه قرار گيرد. در ايمنی يک ساختمان موارد زيادی نقش دارد كه می توان به مصالح به كار رفته در آن به عنوان يكی از مهم ترين موارد اشاره كرد.
بلوک های (پلی استايرن) به دليل سبكی وزن خود، وزن نهايی ساختمان را كم می كنند، به همين دليل در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گيرند. بلوک های يونوليتی نقش باربری ندارند و به همين دليل در برابر زلزله ايمن هستند. اما اين بلوک ها، در برابر آتش به راحتی حجم خود را از دست می دهند و تنها اشكال اين بلوك ها مقاومت کم در برابر حرارت و شعله وری آنها است. در صورتی كه از جنس مرغوب اين بلوک ها در ساختمان سازی استفاده شود، در برابر آتش مقاوم تر خواهند بود.
يونوليت جاذب صوتی بهتری نسبت به بتن است و عايق صوت برتری محسوب نمی شود و به همين دليل يونوليت به تنهايی تاثيری در افت صوت ندارد. به گفته كارشناسان تنها در صورتی كه بين ديوار دو جداره يونوليت به كار رود، افت صوتی افزايش مي يابد. همچنين عايق های حرارتی هم به تنهايی عايق صوت نيستند و در صورتی كه داخل سيستم قرار بگيرند، مي توانند موجب كاهش صوت شوند.
نقش یونولیت در صنعت ساختمان سازی
در هنگام ساختمان سازی، زمانی که نوبت به سقف ساختمان می رسد باید عوامل و نکات زیادی را مد نظر قرار داد و آن ها را رعایت کرد. امروزه در دنیا هر چه که یک ساختمان سبک تر و مقاوم تر باشد، مناسب تر است و خواهان بیشتری دارد. از جمله مواردی که می تواند وزن ساختمان را کمتر کند، سقف سازه و ساختمان است. با انتخاب نوع مناسب سقف و استفاده از مصالح خوب می توان این مهم را انجام داد. استفاده از سقف تیرچه بلوک و یونولیت سقفی باعث می شود که سقف سبک و مقاوم ساخته شود. پلاستوفوم نام ماده ایست که در کشور ما آن را به نام یونولیت می شناسند. این محصول از جنس پلی استایرن بوده و در بتن ریزی سقف از آن استفاده می کنند. یونولیت ها نوعی پلیمرند که رنگ سفید دارند و عایق حرارت، رطوبت و صدا هستند. از این محصول به عنوان بلوک سقفی استفاده می کنند.
انواع یونولیت ساختمانی
یکی از موارد استفاده از یونولیت، ساختمان سازی می باشد. محصولی که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد انواع مختلفی دارد که در ادامه مقاله به معرفی آن ها می پردازیم.
یونولیت فشرده
یکی از انواع یونولیت ساختمان، یونولیت فشرده می باشد. این محصول دارای دانسیته بالای ۴۰ می باشد. دانسیته یا فشردگی این محصول بالاست و به همین خاطر از وزن بالایی برخوردار است. این محصول نمونه ای از پرکاربردترین انواع آن می باشد و در مصارف مختلف از جمله ساختمان سازی، صنعت خودروسازی ،ساخت درب های ضد سرقت و مجسمه سازی کاربرد دارد. از دیگر کاربردهای این مدل در صنعت ساختمان سازی می توان به استفاده از آن در تولید عایق های صوتی مانند فوم های آکوستیک اشاره کرد.
یونولیت سقفی استاندارد
یونولیت سقفی از دیگر انواع این عنصر غیر سازه ای است که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. از این محصول در ساخت قالب بتن در سقف های دال یک طرفه یا همان سقف تیرچه بلوک استفاده می شود. این محصول به شکل مستطیل بوده و از دانسیته یا فشردگی 12 برخوردار می باشد.
دانسیته یونولیت های سقفی متفاوت می باشد و بر اساس کاربرد آن در نمونه های مختلف تولید می شود. برای مثال وزن یونولیت تیرچه سفالی نباید از 2 کیلوگرم کم تر باشد. یونولیت سقفی استاندارد باید دارای تاییدیه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن باشد.
یونولیت دیوار
این متریال در برخی موارد برای دیوار نیز استفاده می شود. برای مثال از جمله کاربردهای این متریال در دیوار می توان به دیوارپوش فوم، فوم دیوار تزئینی، فوم دیوارپوش و پنل های سه بعدی دیوار اشاره کرد.
یونولیت تیرچه کرومیت
نمونه ای از این محصول نیز برای ساخت تیرچه کرومیت استفاده می شود که پرکاربردترین آن ها می باشد. یونولیتی که برای ساخت تیرچه کرومیت مورد استفاده قرار می گیرد، از نظر ابعاد به دو دسته تقسیم بندی می شود:
یونولیت تیرچه کرومیت در ابعاد 1 متر طول، 66 سانتی متر عرض و 25 سانتی متر قطر
یونولیت تیرچه کرومیت در ابعاد 1 متر طول، 66 سانتی متر عرض و 20 سانتی متر قطر
قیمت یونولیت ساختمانی
یونولیت ساختمانی در اندازه های مختلف و استاندار به عنوان بلوک های سقفی بطور گسترده ای و با قیمت های مختلف براساس تراکم یونولیت استفاده می شود که جایگزین سفال سقفی شده اند. امروزه بلوک های EPS در پروژه های انبوه سازی ساختمان با بلوک های سفالی و سیمانی در سقف ها و دیوارها به خوبی جایگزین شده است که از نظر قیمت بسیار مقرون یه صرفه می باشد. قیمت یونولیت ساختمانی در بازار بسته به تراکم، دانسیته و کیفیت ساخت می تواند متفاوت باشد.
مواد اولیه در ساخت یونولیت ساختمانی
ماده اولیه تشکیل دهنده یونولیت، استایرن می باشد که در فرآیندهای پتروشیمی بدست میآید. پلیاستایرن یا بطور اختصاری EPS ماده اولیه تولید یونولیت سقفی یا همان یونولیت ساختمانی میباشد.
نحوه نصب یونولیت سقفی
تیرچه ها را بر روی سقف بین تیرآهن ها قرار می دهند با حدود فاصله 50 سانتی متری و پس از آن بلوک ها را در وسط این تیرچه ها قرار می دهند تا کامل سقف را بپوشاند پس از آن که بلوک گذاری کامل شد میلگردهای مش توری را روی سقف قرار می دهند تا کاملا روی بلوک ها را پوشش دهد سپس بتن ها را بر روی سقف ریخته و ابتدا به صورت دستی و بعد با یک دستگاه که دارای غلتک است سیمان های روی سقف را صاف می کنند . سیمان ها روی بلوک ها و تمامی درزهای بین بلوک ها قرار می گیرد تا کامل سقف را بپوشاند و محکم شود.
استفاده از یونولیت ساختمانی چه مزایایی دارد؟
- به جای این که 10 عدد بلوک سفالی در سقف قرار دهیم می توان از یک بلوک یونولیتی استفاده کرد.
- باعث صرفه جویی در مصرف بتن و تیرچه می شود.
- از آن جایی که قسمت انتهایی این محصول دارای شیار است در نتیجه نیازی به رابیتس کاری ندارد و با کیفیت بالا و قابلیت اجرای خوب به گچ و خاک می چسبد.
- این محصول چه در هنگام تولید و چه در موقع نصب و حمل و نقل ضایعات و پرتی ندارد.
- سرعت نصب سقف را افزایش می دهد و اجرای آن را راحت تر می کند.
- در مصرف آب صرفه جویی می شود.
- به دلیل حمل راحت، در هزینه حمل و نقل صرفه جویی می شود.
- سقف را سبک تر می کند و همین امر باعث می شود که در هنگام زلزله خطرات ناشی از پرتاب و سقوط مصالح را به حداقل برساند.
- از نفوذ گرما ، سرما ، رطوبت و صدا جلوگیری می کند.
- تا 20 دقیقه می تواند در برابر آتش مقاومت کند و نسوزد البته نوع EPS این گونه است.
- این محصول در هنگام آتش سوزی دود نمی کند.
- مصرف فولاد را کاهش می دهد.
- در قالب بندی صرفه جویی می کند.